Barah Kulit

Barah kulit adalah salah satu jenis barah yang paling umum. Ia juga boleh membawa maut. Institut Barah Nasional Amerika melaporkan bahawa lebih dari satu juta orang di Amerika Syarikat yang menghidapi barah kulit pada tahun lalu. Barah kulit adalah salah satu barah yang mudah untuk dipulihkan jika ia dapat dikesan dan dirawat dari peringkat awal. Jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan perubahan dalam penampilan fisikal seseorang dan juga kematian. Barah kulit boleh dihidapi oleh sesiapapun, tidak kira batas usia mereka. Mantan presiden Ronald Reagan , Bill Clinton dan George W. Bush pernah mendapat rawatan untuk barah kulit ataupun lesi pra-barah.

Sebab utama barah kulit adalah radiasi ultraungu yang datang dari pancaran matahari. Pancaran dan bahang matahari boleh merubah bahan-bahan kimia yang ada di dalam kulit. Ultraungu juga boleh menyebabkan kebakaran pada kulit. Dari masa ke masa, barah boleh menular. Orang yang berambut perang atau berkulit cerah atau mempunyai bola mata hitam yang jernih  mempunyai risiko yang paling tinggi. Bagi mereka yang sering mengalami selaran matahari juga tergolong dari yang berisiko tinggi, sama seperti mereka yang mempunyai penyakit keturunan barah kulit.

Terjemahan dari                                                                                                       http://www1.voanews.com/learningenglish/home/Keeping-a-Lookout-for-Skin-Cancer-97821934.html

05 Julai 2010

Advertisements
This entry was posted in Bahasa Melayu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s